Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Πάσχα Vs Χριστουγέννων


Πάντα λάτρευα και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, όχι τόσο από θρησκευτικό αίσθημα, αλλά επειδή είχα δύο εβδομάδες να κάθομαι με δικαιολογία, τόσο σαν μαθήτρια όσο σαν φοιτήτρια. Όχι ότι τις υπόλοιπες μέρες κουραζόμουν, απλώς τότε έκανα κυριολεκτικά διακοπές. Για κάποιους συμμαθητές και αργότερα συμφοιτητές ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για 20ωρο διάβασμα, πράγμα που ποτέ μου δεν κατάλαβα! Τώρα όντας μια εργαζόμενη και “ανεξάρτητη” γυναίκα (ναι, μπορώ και πληρώνω μόνη μου τα τσιγάρα μου και τους καφέδες, για τα υπόλοιπα ας είναι καλά ο μπαμπάς που στέλνει κάθε μήνα το check) τα βλέπω κάπως αλλιώς τα πράγματα.
Τα Χριστούγεννα τα γραφεία είναι περισσότερες μέρες κλειστά και καπάκι σε μια εβδομάδα είναι η Πρωτοχρονιά, δηλαδή άλλες δύο μερούλες καθισιό. Το Πάσχα δουλεύουμε κανονικότητα μέχρι Μεγάλη Παρασκευή και κλείνουμε μόνο μια μέρα. Και ναι, η μεγαλύτερη μέρα της χριστιανοσύνης πέφτει πάντα και μόνο Κυριακή, το τονίζω αυτό γιατί ένας φίλος μου, με ρώτησε εντελώς φυσιολογικά «Τι μέρα πέφτει φέτος το Πάσχα;»!
Τα Χριστούγεννα ξοδεύουμε ένα σωρό λεφτά για να στολίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας. Και, μάλιστα, πολλές φορές η μανία μερικών να δείξουνε πόσο καλόγουστοι είναι και πόσα χρήματα βγάζουν, φτάνουν στην υπερβολή με αποτέλεσμα το θέαμα να καταντάει απλώς γελοίο. Επίσης φορτωνόμαστε ένα σωρό έξοδα, που αν ήταν στην επιλογή μας δεν θα το δεχόμασταν, για να στήσουμε το πιο ψηλό δέντρο στην πόλη μας και να την φωταγωγήσουμε με αστεράκια και αγγελάκια και με φάτνες σε κάθε δέκα βήματα. Αντίθετα το Πάσχα, εντός και εκτός σπιτιού ο στολισμός είναι μηδαμινός, οπότε γλιτώνεις και έξοδα και κόπο. Κάτι κόκκινα αβγουλάκια βάφουμε για το καλό και ψήνουμε κανά τσουρεκάκι.
Τα Χριστούγεννα μιας πιάνει μια μανία υπερκατανάλωσης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη φιλανθρωπία. Όλο και κάτι θα δωρίσουμε στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη ή θα τους χαρίσουμε πράγματα και ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε πια. Λίγους μήνες αργότερα αυτό το φιλάνθρωπο συναίσθημα ως δια μαγείας εξαφανίζεται. Ή μήπως δεν νιώθουμε τύψεις επειδή δεν ξετινάξαμε τα μαγαζιά ψωνίζοντας ρούχα και παπούτσια;
Χριστούγεννα ίσον 5 κιλά συν σε 10 μέρες. Μια οι κουραμπιέδες, μια τα μελομακάρονα, δυο και τρεις οι σαρμάδες και δέκα η γαλοπούλα, στο τέλος τα χριστουγεννιάτικα ρούχα που ψωνίσαμε μας είναι άχρηστα γιατί δεν μας κάνουν. Αντίθετα το Πάσχα, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα απέχουμε από κρέατα, τυριά, κρέμες γάλακτος και οι πολύ θρήσκοι και από λάδι, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης.
Τα Χριστούγεννα συνδυάζονται με πολύ κρύο και χιόνι. Οπότε το πιο πιθανό είναι να ανεβάσουμε πυρετό. Πρέπει να ντυνόμαστε σαν τα κρεμμύδια για να μην αρπάξουμε καμιά πνευμονία και οι γυναίκες να ξεχάσουν τα τακούνια για να μη βρεθούνε κάτω. Το Πάσχα, όμως ,πάντα ο καιρός είναι ανοιξιάτικος. Και να βρέχει, δεν θα χει το κρύο του χειμώνα.
Τέλος και οι δυο γιορτές έχουν ένα πολύ μεγάλο θετικό στοιχείο. Είναι η απόλυτη ευκαιρία για να επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη, να βρεθούμε με συγγενείς και φίλους και να διασκεδάσουμε όπως μόνο εμείς οι Έλληνες να διασκεδάζουμε..!
Καλό Πάσχα!
Άχρηστες-Χρήσιμες Πληροφορίες για το Πάσχα
Η λέξη "Πάσχα", προέρχεται από το Εβραϊκό "Πασάχ" που σημαίνει "Πέρασμα".
Το ρήμα Πασχάζω προέρχεται από το Πάσχα. Πασχάζω σημαίνει τρώω καλά.
Τα Πασχάλια είναι ο πίνακας των κινητών εορτών που εξαρτιόταν απ' την ημερομηνία του Πάσχα και λέγονταν κατά το μεσαίωνα Πασχάλιον. Όποιος έχανε το πασχάλιον δεν μπορούσε να βρει πότε θα τελεστεί η κάθε κινητή γιορτή, και από εδώ προέκυψε η φράση “Έχασε τα αυγά και τα Πασχάλια” (= δεν ξέρει τι του γίνεται, έχασε τα λογικά του).
Το χριστιανικό Πάσχα γιορτάζεται πάντα μετά το εβραϊκό Πάσχα και πάντα μετά την αρχή της άνοιξης.
Ο εορτασμός, με απόφαση της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.
Όλες οι κινητές γιορτές βασίζονται στην ημερομηνία της Κυριακής του Πάσχα.
Σαράντα μέρες κρατάει η νηστεία πριν το Πάσχα, γιατί τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο.
Τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η πιο αυστηρή νηστεία. Στην Καστοριά, τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη δεν έτρωγαν τίποτα, μόνο λίγο νερό έπιναν, κυρίως οι κοπέλες, γιατί πίστευαν πως της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή και έτσι θα έβρισκαν γαμπρό.
Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά δε γίνεται. Για αυτό και η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται επίσης και Κόκκινη Πέμπτη ή " ΚοκκινοΠέμπτη". Το αυγό, που περικλείνει μέσα του μια ζωή, έχει μια δύναμη, που σύμφωνα με μια παλιά αντίληψη, μεταδίδεται σε ανθρώπους, ζώα και φυτά. Την έννοια αυτή έχουν και τα πασχαλινά αυγά, των οποίων η δύναμη ενισχύεται και από κάποια άλλα στοιχεία.
Το γιατί τα αυγά βάφονται κόκκινα δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: " Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός.” Και αυτά έγιναν κόκκινα…

Κοσμίδου Χρύσα
Kosmidoyxrysa@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter
Poker Blog