Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Υποστήριξη της θηλάζουσας μητέρας. Στο δρόμο για την επιτυχία!Κάθε χρόνο από 1 έως 7 Νοέμβρη εορτάζεται Παγκοσμίως η εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Σκοπός της εβδομάδας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης καθώς και των φορέων υγείας για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού.
Η φετινή παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ως θέμα: «Υποστήριξη μητέρων: Στοχεύοντας το χρυσό μετάλλιο, όλοι κερδίζουν! ». Ο μητρικός θηλασμός έχει δικαιολογημένα ονομαστεί το χρυσό πρότυπο της παιδικής διατροφής. Όπως ο χρυσός θεωρείται πολύτιμος έτσι και το μητρικό γάλα θεωρείται πολύτιμο αγαθό για την διατροφή ενός μωρού. Τα βρέφη είναι προορισμένα να τρέφονται με θηλασμό. Ο μητρικός θηλασμός παρέχει την καλύτερη δυνατή αρχή σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες η έλλειψη μητρικού θηλασμού επηρεάζει δυσμενώς την υγεία και την επιβίωση των βρεφών. Η διατροφή με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος έχει συνδεθεί με υψηλότερη αναλογία παιδικής θνησιμότητας. Ο αποκλειστικός θηλασμός και το ξεκίνημα του θηλασμού από την πρώτη ώρα της ζωής ενός βρέφους μπορεί να σώσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο μωρά σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ). Ο μητρικός θηλασμός επομένως αποτελεί το κλειδί για την βελτίωση της παιδικής επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες.
Οι στόχοι της φετινής εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι :
· Εκτενέστερη κατανόηση της ανάγκης των βρεφών για θηλασμό και της σημασίας που έχει η υποστήριξη στις μητέρες που θηλάζουν.
· Υπεύθυνη πληροφόρηση για την υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
· Ενθάρρυνση όλων των κύκλων κοινωνικής στήριξης για την δημιουργία καλύτερων συνθηκών υποστήριξης στις μητέρες.
Ο ρόλος των γυναικών εδώ και χρόνια έχει διευρυνθεί σημαντικά και περιλαμβάνει πλέον περισσότερα από το σπίτι και την οικογένεια. Η υποστήριξη στη θηλάζουσα μητέρα λοιπόν θα πρέπει να προέρχεται από:
- την Οικογένεια και την Κοινότητα: Η μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να έχει την στήριξη του οικογενειακού της περιβάλλοντος, να την βοηθούν έμπρακτα ο σύζυγος ή και τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας όταν υπάρχουν. Καλό θα είναι να συμμετέχει σε ομάδες στήριξης ή να επισκέπτεται ένα σύμβουλο γαλουχίας.
- την Υγειονομική φροντίδα: H ιατρική και πολιτική ηγεσία οφείλει να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα βρέφη. Οι εργαζόμενοι στους φορείς υγείας (μαιευτήρες, μαίες, νοσηλευτές, ψυχολόγοι) επιβάλλεται να είναι εκπαιδευμένοι σε θέματα γαλουχίας των γυναικών ώστε να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τη θηλάζουσα μητέρα σε όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.
- την Κυβέρνηση και την Νομοθεσία: Η τήρηση της Νομοθεσίας που προβλέπει ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος της Π.Ο.Υ και της UNICEF θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα των Κυβερνήσεων όλων των κρατών.
- το Περιβάλλον Εργασίας-Εργοδοσία: Η μητέρα που θηλάζει θα πρέπει να διευκολύνεται από το εργασιακό της περιβάλλον με μείωση του ωραρίου εργασίας της. Η θέσπιση νόμων που θα προβλέπουν την ύπαρξη επιχειρήσεων φιλικών προς τις μητέρες αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Παρότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία 15 χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Χαμηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε πολλές βιομηχανικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ και την UNICEF. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η υποστήριξη στις μητέρες σε συνδυασμό με τη σχετική εκπαίδευσή τους βοήθησαν ώστε να προωθηθεί ο αποκλειστικός θηλασμός και να παραταθεί σημαντικά ο αριθμός των μηνών του θηλασμού.
Οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται και αξίζουν: κατανόηση, ενθάρρυνση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, φροντίδα από ειδικευμένα άτομα, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία και σ’ αυτό το ρόλο. Υποστηρίξτε τις μητέρες για να προσφέρουν την άριστη αρχή για το παιδί τους.
Με το μητρικό θηλασμό όλοι κερδίζουν !Επιμέλεια κειμένου
Βλαχοπούλου Σταματία
Μαία του Κέντρου Υγείας ΄Αργους Ορεστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter
Poker Blog