Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Γιορτινές μικρές διαδρομέςΈνας πολύ καλός μήνας για διακοπές και βόλτες είναι ο Δεκέμβριος και κυρίως οι γιορτινές μέρες. Λίγο οι άδειες, λίγο οι αργίες, λίγο το γιορτινό κλίμα δημιουργεί μια τάση για ταξίδια και αλλαγής σκηνικού.
Φέτος, όμως ίσως είναι λίγο διαφορετικά για πολλούς τα πράγματα. Η οικονομική κρίση, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και άλλα παρόμοια γεγονότα μπορεί να συνέβαλαν ώστε να μην έχει προγραμματιστεί κανένα ταξίδι για εκείνες της ημέρες. Ο παράδεισος, όμως δεν είναι μακριά. Ο νομός μας και οι γύρω νομοί κρύβουν τοπία, χωριά και μέρη που μπορεί ο οποιοσδήποτε να απολαύσει. Το «Πρωτοσέλιδο», προτείνει μερικές από αυτές της περιοχές για εκείνους που δεν είναι διατεθειμένοι να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα. Ο κατάλογος με τις κοντινές αξιόλογες περιοχές είναι αρκετά μεγάλος, αλλά εδώ θα αναφερθούμε σε κάποιες συγκεκριμένες χωρίς να εννοείτε ότι δεν αξίζουν κάποιες που δεν αναφέρονται.
Κλεισούρα.
Η Κλεισούρα υπάγεται στο Νομό Καστοριάς. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια απότομη πλαγιά του βουνού Μουρικίου σε υψόμετρο 1275 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα του Νομού Καστοριάς με τους Νομούς Φλωρίνης και Κοζάνης και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου. Στην Κλεισούρα, εκτός από το θαυμάσιο τοπίο που μπορεί να απολαύσει κάποιος υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα και εκκλησίες που μπορεί να επισκεφθεί. Μερικά από αυτά είναι το Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο, τα διάφορα αρχοντικά σπίτια, η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου και οι ναοί του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου. Της γιορτινές ημέρες υπάρχουν πολλά έθιμα όπως αυτό των αργκουτσαριών κάτι σαν τα Καστοριανά ραγκουτσάρια.
Επταχώρι.
Το μικρό αυτό χωριό, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Καστοριάς και πολύ κοντά στα σύνορα με το νομό Γρεβενών. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 880 μ. και διαθέτει απίστευτες φυσικές ομορφιές και εκπληκτική θέα καθώς περιβάλλεται από κατάφυτα δάση. Απέχει 90 χιλιόμετρα από την Καστοριά. Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε την μονή του Αγίου Γεωργίου όπου σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες.
Σιδηροχώρι.
Το πανέμορφο αυτό χωριό, που αφήνει άφωνους τους επισκέπτες για την πανοραμική του θέα, βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων και απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρη την πόλη της Καστοριάς, τη λίμνη και την οροσειρά της βόρειας Πίνδου.
Νυμφαίο.
Ο διατηρητέος αυτός ιστορικός οικισμός, θεωρείται από τα πιο όμορφα χωριά στην Ελλάδα. Ένα μέρος που δέχεται αρκετούς επισκέπτες και προσφέρει πολυτελέστατες υπηρεσίες. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1346 μέτρα στο όρος Βίτσι και απέχει από την Καστοριά 61 χιλιόμετρα. Αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την Νίκειο σχολή καθώς επίσης και τον "Αρκτούρο" το καταφύγιο προστασίας της καφέ αρκούδας. Επίσης αξίζει μια βόλτα στα μονοπάτια με τα άλογα του ιππικού ομίλου, καθώς και μια πεζοπορία στα γύρω δάση.
Βασιλίτσα.
Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και όχι μόνο στο νομό των γειτονικών Γρεβενών βρίσκεται. Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μέτρων. Θεωρείται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.
Καΐμακτσαλάν.
Το χιονοδρομικό κέντρο Καΐμακτσαλάν που ανήκει στο νομό Πέλλας είναι το κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα ενώ στην κορυφή του, σε υψόμετρο 2.524 μ. υπάρχει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι. Στους πρόποδες του όρους βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα. Το Καΐμακτσαλάν θεωρείται ως «η Αράχοβα του Βορρά» λόγω των παραδοσιακών, γραφικών οικισμών οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή και συγκεντρώνουν όλη την κοσμική, βόρεια Ελλάδα.

Βλάστη
Η Βλάστη (παλαιότερες ονομασίες: Μπλάτσι ή Βλάτσι) είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού κι ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1240 μέτρων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ασκίου (Σινιάτσικου) και του Μουρικίου. Σε περίπου 50 λεπτά από την πόλη της Καστοριάς μπορείτε να βρεθείτε στη Βλάστη και να περπατήσετε στα καλντερίμια της Ιστορίας όπου θα απολαύσετε τα μοναδικά αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα. Προσκυνήστε με ευλάβεια στις ιστορικές μονές του Αγίου Μάρκου και του Αγίου Νικολάου Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, όπου το μάτι αγναντεύει τα όρη της μακεδονικής γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter
Poker Blog