Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008

Βολές ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ για το Φράγμα του Βράχου και το Κέντρο υγείας της Μεσοποταμίας

O Γιάννης Μαγκριώτης, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιων Έργων, βρέθηκε στις 25 και στις 26 Αυγούστου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η διήμερη περιοδεία του είχε ως θέμα: «Δημόσιες Υποδομές - Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας, Αξιολόγηση του Γ´ και Δ´ ΚΠΣ - Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».
Ο Γ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε το Φράγμα του Βράχου στο Άργος Ορεστικό, το Κέντρο Υγείας Μεσοποταμίας και στην συνέχεια τα έργα του κάθετου άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής. 
Μαζί του ήταν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Βουλευτής Κοζάνης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης καθώς και στελέχη της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Δυτικής Μακεδονίας και Νομαρχιακής Επιτροπής Καστοριάς, 
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων τόνισε: 
«Ο Νομός Καστοριάς, τα τελευταία χρόνια σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ στα πεδία της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων του. Με τον Αναπτυξιακό Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη Βουλή, σχεδόν εκμηδένισε τις ιδιωτικές επενδύσεις στο Νομό. Με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων του Γ´ ΚΠΣ και την δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) δεν ξεκίνησε, ούτε ολοκλήρωσε καμία αναπτυξιακή υποδομή. Ο Νομός Καστοριάς, παραμένει σε απομόνωση γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί οι κάθετοι άξονες της «Εγνατίας Οδού». 
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Φράγμα του Βράχου στο Άργος Ορεστικό, τόνισε:
«Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού, παραμένει ανολοκλήρωτο. 
Απίστευτο και όμως αληθινό, μέχρι το 2003 το έργο είχε ολοκληρωθεί κατά 90 %. Από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί οι πόροι από την κυβέρνηση, για το υπόλοιπο 10% για την ολοκλήρωση του φράγματος. Με μεγάλη καθυστέρηση κατασκευάζεται το αρδευτικό δίκτυο, του οποίου οι πόροι για την μελέτη και την κατασκευή είχαν εξασφαλισθεί από το 2003 και το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για την γεωργική παραγωγή της περιοχής.»
Για το Κέντρο Υγείας Μεσοποταμίας δήλωσε:
«Εδώ έχουμε ακόμη ένα θαύμα της Ν.Δ. Για ένα έργο συνολικής δαπάνης 1 εκ ευρώ περίπου, μέχρι της εκλογές του 2004 είχαν δαπανηθεί 800.000 ευρώ περίπου, με τα οποία ολοκληρώθηκαν όλες οι κτηριακές υποδομές. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν βρήκε στα 4,5 χρόνια 100.000 ευρώ και κάτι, για τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας». 

Σε απάντηση της η Βουλευτής της ΝΔ του νομού Καστοριάς, δήλωσε για το φράγμα του Bράχου ότι:
«οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εκτέλεση των εργασιών από το 2004 και ένθεν οφείλονταν αποκλειστικά στην ανάδοχο εταιρεία κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, η οποία λόγω των καθυστερήσεων στις εργασίες που είχε αναλάβει θεωρήθηκε έκπτωτη. Όλο το χρονικό αυτό διάστημα οι πόροι υλοποίησης του έργου ήταν διασφαλισμένοι και ουδεμία ευθύνη έφερε η κυβέρνηση ή οι τοπικοί φορείς. Για την εκτέλεση του εναπομείναντος μέρους του έργου (10%) έπρεπε να ξανά καταρτισθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επίσης να διορθωθούν ή να προβλεφθούν εργασίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη εκτέλεσης του έργου, με σκοπό να καταστεί λειτουργικό και χρήσιμο για τους παραγωγούς της περιοχής. Για το λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από 500.000 ευρώ στα 1.750.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, είχαμε την έγκριση δημοπράτησης και τη διενέργεια του διαγωνισμού. Με τον ανάδοχο εγκατεστημένο και τις εργασίες να εκτελούνται εντατικά, ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ολοκληρώνεται. Χωρίς τα προβλήματα που σημειώθηκαν σε ανάλογα έργα, όπου η χρησιμότητά τους δεν διασφαλίστηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, υλοποιούμε έργα πνοής που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών της περιοχής. 
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα επιχειρήθηκε η αναπροσαρμογή και βελτίωση της μελέτης για το αρδευτικό δίκτυο, αφού η προηγούμενη μελέτη που εκπονήθηκε επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν ελλιπής και προβληματική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι προβλέπονταν αρδευτική κάλυψη μέχρι τα όρια του οικισμού Κρύα Νερά, ενώ με την αναπροσαρμοσμένη μελέτη η κάλυψη διευρύνθηκε μέχρι τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Άργους Ορεστικού, με σαφή οφέλη για τους παραγώγους ολόκληρης της περιοχής. Για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ωφέλειας του έργου και την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων αγροτών, η νέα μελέτη προέβλεπε προϋπολογισμό ύψους 18.000.000 ευρώ από 7.000.000 ευρώ που όριζε η προηγούμενη. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται περίτρανα η βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για έμπρακτη υποστήριξη των αγροτών μας.» 
‘Όσον αφορά το Κέντρο υγείας της Μεσοποταμίας, η απάντηση της Κ. Βίβιαν Μπουζάλη ήταν η εξής:
«Μία ακόμη εκκρεμότητα του παρελθόντος επιτέλους διευθετείται. Παρά την κατασκευή του κτιρίου, ουδέποτε είχε προβλεφθεί ο Οργανισμός Λειτουργίας Κέντρου Υγείας στην Μεσοποταμία. Αντιθέτως προβλέπονταν η λειτουργία μόνο Περιφερειακού Ιατρείου. Με συντονισμένες ενέργειες μεταξύ της Βουλευτού, κας Βίβιαν Μπουζάλη και της νέας Διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, κας Λίνας Μπάγκαβου, ο οργανισμός λειτουργίας Κέντρου Υγείας στην Μεσοποταμία έχει υποβληθεί προς τελική έγκριση στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας και έχει τεθεί η πρόταση για το ακτινολογικό εργαστήριο στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν δύο συμβάσεις εργασίας νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και σε συνεργασία με τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωράμε στις τελικές εργασίες διαμόρφωσης του εσωτερικού και περιβάλλοντος χώρου. 
Απόρροια όλων των παραπάνω ενεργειών αποτελεί η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεσοποταμίας το αμέσως προσεχές διάστημα. Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής και παρά τα συσσωρευμένα εμπόδια που κληροδότησε το παρελθόν και οι εκπρόσωποί του, βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter
Poker Blog