Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ομάδας μπάσκετ του Α.Σ. Άργος Ορεστικό Μ.Μιχαήλ


Μετά από μια ανοδική πορεία της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Άργους Ορεστικού, μιας ομάδας, που εδώ και 17 χρόνια πρωταγωνιστεί στην κατηγορία της. Ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ πρόεδρος της διοίκησης της ομάδας μας βοήθησε να μάθουμε κάποια πράγματα ίσως άγνωστα για την ομάδα, τη διοίκηση, τους φιλάθλους αλλά και τους χορηγούς.

-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα της Καλαθοσφαίρισης; Μπορείτε να κάνετε μια μικρή ιστορική αναδρομή από εκείνη την ημέρα ως σήμερα;

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1981 ως Φιλαθλητικός Σύλλογος. Ο σύλλογος συμπεριλάμβανε δυο αθλήματα. Μπάσκετ και στίβο. Η ομάδα του μπάσκετ βρισκόταν τότε στην κατηγορία του β΄ τοπικού πρωταθλήματος. Τοπικού εννοώντας τη Δυτική και κεντρική Μακεδονία. Το 1985 αλλάζει η ένωση και γίνεται Ένωση Καλαθοσφαιριστών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΚΑΣΔΥΜ). Εκείνα τα χρόνια η ομάδα παρουσίαζε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Το 1999 η γενική συνέλευση αποφασίζει το διαχωρισμό της καλαθοσφαίρισης από το στίβο και δημιουργείται ο Αθλητικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού. Έτσι το μπάσκετ αρχίζει να αποκτά δύναμη. Την ίδια χρονιά η άνοδος στη Γ΄ κατηγορία χάθηκε στο παρά πέντε. Την επόμενη περίοδο όμως (2000-2001) ο σύλλογος βρίσκεται για πρώτη φορά στη Γ΄ κατηγορία. Από τότε μέχρι τώρα βρίσκεται στην ίδια κατηγορία και είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της. Η κορυφαία θέση που έχει λάβει μέχρι τώρα είναι η πέμπτη την περίοδο 2006-2007. Φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα έχει τουλάχιστον καλύτερη θέση εάν δεν ανέβει κατηγορία.

-Ποιοι είναι οι στόχοι της διοίκησης για τη φετινή περίοδο;

Η ομάδα έχει μια πολύ καλή πορεία από πέρσι. Αυτό ανέβασε τις προσδοκίες για φέτος. Έτσι σαν στόχο φέτος έχουμε μία καλύτερη θέση στην ίδια κατηγορία.

-Περιμέναμε φέτος άνοδο στην κατηγορία, κάτι το οποίο δεν έγινε λόγω πολλών προβλημάτων ειδικά στο τέλος της φετινής περιόδου με τους τραυματισμούς των παικτών. Η άνοδος στην δεύτερη κατηγορία είναι όμως κάτι που θα δυσκόλευε την ομάδα και στον οικονομικό τομέας;

Η άνοδος κατηγορίας προϋποθέτει ένα μεγαλύτερο κόστος αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και μεγαλύτερες χορηγίες.

-θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην ομάδα ώστε του χρόνου πρωταρχικός στόχος να είναι η άνοδος κατηγορίας;

Αν ο πρωταρχικός στόχος είναι η άνοδος θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές. Άνοδος όχι μόνο για μια χρονιά. Μπορεί η άνοδος να μην είναι εφικτή για την επόμενη περίοδο αλλά να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο κοντινό μέλλον. Στους στόχους που θα τεθούν για την περίοδο 2008-2009.

-Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, κατά τη γνώμη σας;

Θα πρέπει να υπάρξει μια «φρεσκάδα» στην ομάδα. Όσο αναφορά τους παίκτες, δηλαδή. Καλό θα ήταν να μπουν στην ομάδα αθλητές από την ακαδημία. Επίσης, η ομάδα καλό θα ήταν να στηρίζεται σε τοπικούς παίκτες. Τοπικούς εννοώντας αθλητές από το Άργος, το Νομό και κοντινούς Νομούς.

-θα μας δώσετε ορισμένες πληροφορίες για την ακαδημία;

Στην ακαδημία αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου στους εκατό αθλητές, από 7 χρονών και άνω. Στόχος της ακαδημίας εκτός από την παιδεία και την άθληση είναι και η στελέχωση της ομάδας του Άργους. Μην λησμονούμε ότι για τη σημερινή θέση της ομάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο η δουλειά του συλλόγου τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια όπου πολλοί αθλητές της σημερινής ομάδας ξεκίνησαν από εκεί.

-Πιστεύετε δηλαδή πάρα πολύ στην ακαδημία. Αυτό μήπως έφταιγε που η ομάδα της Καστοριάς δεν συνέχισε την καλή της πορεία;

Ναι, πιστεύω πως είχε φτάσει σε ένα σημείο που θα έπρεπε να αλλάξει φιλοσοφία και δεν το έκανε. Έπρεπε να χρησιμοποιήσει τοπικούς παίχτες. Κάποιες φορές όμως τα γεγονότα δεν επιτρέπουν μια τέτοια τακτική. Αν στο μέλλον δεν υπάρχουν αρκετοί τοπικοί αθλητές και εμείς θα αναγκαστούμε να κάνουμε το ίδιο.

-Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι η διοίκηση για μία ομάδα;

Η διοίκηση είναι το Α και το Ω μιας ομάδας. Είναι εκείνη που θέτει τους στόχους και έχει την ευθύνη της επιτυχίας ή όχι. Είναι σημαντικό το κάθε μέλος να διαθέτει αρκετό χρόνο για την ομάδα. Μόνο έτσι θα πετύχει η διοίκηση. Όταν είναι υπαρκτή και κοντά στην ομάδα καταφέρνει αυτό που θέλει.

-Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ διοίκησης και αθλητών;

Η ομάδα μπορεί να μη βρίσκεται σε επαγγελματική καθαρά φάση αλλά δεν είναι ερασιτεχνική. Υπάρχουν αρκετές αγωνιστικές υποχρεώσεις. Επομένως η διοίκηση έχει απαιτήσεις από τους αθλητές. Αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται με ομάδες που στο παρελθόν ήταν φημισμένες και σε ανώτερες κατηγορίες. Ιστορικοί σύλλογοι όπως η ΧΑΝΘ, Ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ, η ΝΙΚΗ Βόλου, ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Βέροιας και ο ΑΙΑΝΤΑΣ Εύοσμου.

-Η σχέση διοίκησης- προπονητή;

Ο Γιώργος ο Σούλιος είναι σίγουρα ένας από τους πολύ καλούς προπονητές που είχε αυτήν η ομάδα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω και κάποιους άλλους προπονητές οι οποίοι δούλεψαν στο παρελθόν σκληρά και ανέβασαν το επίπεδο της ομάδας όπως ο Μιχάλης ο Πλίτσης.

-Ποιος καλαθοσφαιριστής της ομάδας, κατά την άποψη σας, είναι ο πολυτιμότερος; Υπάρχει κάποιος που ξεχωρίζει;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Σίγουρα υπάρχουν παίκτες οι οποίοι έχουν αρκετά ανεβασμένο επίπεδο. Κάποιοι από την ομάδα στο παρελθόν ήταν σε ομάδες ανώτερης κατηγορίας. Υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν.

-Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μία αύξηση της έλευσης του κόσμου στο γήπεδο, τουλάχιστον στα εντός έδρας παιχνίδια. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ομάδα;

Αν στο ποδόσφαιρο οι φίλαθλοι είναι ο δωδέκατος παίχτης στο μπάσκετ είναι ο έκτος. Είναι μεγάλη η συμπαράσταση τους. Ο κόσμος όμως απαιτεί και θέαμα, ένα θέαμα που του το χαρίζουμε σε κάθε αγώνα.

-Από πού προέρχεται η οικονομική ενίσχυση της ομάδας;

Η ομάδα ενισχύεται οικονομικά από τους διάφορους χορηγούς, από τακτικά έσοδα της ομοσπονδίας του μπάσκετ, από το φίλαθλο κόσμο με τις κάρτες διαρκείας και από το δήμο.

-Ποια είναι η φιλοσοφία της διοίκησης όσο αναφορά τους χορηγούς;

Πιστεύω πως για να κρατηθεί μια ομάδα, θα πρέπει να στηρίζεται σε διάφορους χορηγούς. Η αποκλειστικότητα σε χορηγούς δεν είναι πάντα η καλύτερη οδός. Η ομάδα στηρίζεται ολόκληρη πάνω του και αυτό οδηγεί σε διάλυση, αν αποφασίσει να αποχωρήσει ο μέγας χορηγός. Υπάρχουν παραδείγματα συλλόγων που διατηρήθηκαν στη β΄ χωρίς αποκλειστικό χορηγό.

-Γιατί «συμφέρει» κάποιον επιχειρηματία να γίνει χορηγός της ομάδας;

Εκτός από την αναγνωρισιμότητα και την διαφήμιση που του προσφέρουμε, που ενδιαφέρει τον κάθε επαγγελματία, θα πρέπει να γνωρίζει πως υπάρχουν φορολογικές απαλλαγές από το νόμο για οποιαδήποτε προσφορά σε ομάδες. Του προσφέρουμε και διαφήμιση λοιπόν και μείωση της φορολογίας του.

- Αρχίσαμε με μια ιστορική αναδρομή. Θα ήθελα να κλείσουμε με μία σύνοψη όλων αυτών των χρόνων.

Εν ολίγοις, μετά από είκοσι χρόνια είμαστε σε ένα αρκετά ευχάριστο σημείο. Διαθέτουμε πλέον αρκετές βάσεις στήριξης για το μέλλον. Στο παρελθόν δώσαμε πολλές μάχες με το κατεστημένο και με σωματεία όπως της Κοζάνης και της Καστοριάς. Αυτή τη στιγμή όμως θεωρούμαστε κορυφαίο σωματείο της Δυτικής Μακεδονίας.

- Κάτι άλλο για να κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο και τις τοπικές αρχές για τη στήριξη τους ως τώρα. Αυτό που ζητάω σαν πρόεδρος, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερη συμπαράσταση και από τις δυο μεριές. Μόνο με συνεργασία και όρεξη για δουλειά μπορούν να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα.<<<

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter
Poker Blog